Közétkeztetési konferencia Mosonmagyaróvár

Több a túlsúlyos gyerek a megyében az átlagnál – Mészely Réka

Hiánypótló rendezvénynek adott otthont a mosonmagyaróvári egyetemi kar, a gyermek- közétkeztetésről volt szó a fórumon. Győr-Moson- Sopronban az országos átlagnál jóval több a kövér gyerek.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kara, a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért és a Szigetközi Szatyor hiánypótló konferenciát szervezett a napokban a közétkeztetésről dr. Porpáczy Krisztina háziorvos kezdeményezésére. Hiánypótló, mert a szakmai keretekből kitörve az étkeztetés szereplői alkalmat és teret kaptak ahhoz, hogy kicseréljék gondolataikat és értékes üzleti kapcsolatok köttessenek.

Polgármesterek, védőnők, gyermekorvosok, élelmezésvezetők, bölcsőde, óvoda- és iskolavezetők, őstermelők, kistermelők és nagyobb gazdaságok képviselői hallgathatták meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a megyei kormányhivatal szakembereit, magatartás-kutatót és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőjét, az egyetem professzorait.

Burkali Bernadett szociológus, epidemiológus megdöbbentő tényt emelt ki: az elhízás gyakorisága az összes megvizsgált gyermeknél megyénkben magasabb, 16,1 százalék az országos átlaghoz (12 százalék) képest egy 2012–2014 közötti felmérés szerint. Minden résztvevő kiállt a folytatás mellett, hiszen ez még csak az első lépés volt a harcban.

Megelőzésként a szakember a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást, a szűrést és kezelést, a legális és illegális szerhasználat korai kizárását és a lelki egészség gondozását emelte ki. Utóbbihoz kapcsolódóan az egészségfejlesztési ismeretek oktatását hangsúlyozta dr. Somhegyi Annamária szakorvos. Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem adjunktusa arról beszélt, hogy az élelmiszer-választást elsőként az íz, majd az ár és a származási hely befolyásolja.

Zoltai Anna, a Nébih osztályvezetője szerint a konyhákon sok kedvező változás történt, de még rengeteg a tennivaló. Szükségesnek látta a konyhai dolgozók és az őstermelők, illetve a kistermelők élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó képzését. Miháldy Kinga dietetikus bemutatta az egészséges iskolai étkeztetés előnyeit: jobb iskolai eredmények, kevesebb hiányzás, a későbbiekben is normál testsúly, koleszterin és vérnyomás. Sőt, jobb képzettség és munka, magasabb iskolázottság érhető el.

Hosszú távon kisebb arányban fordul elő cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés és rák.

Minden résztvevő kiállt a folytatás mellett, hiszen ez még csak az első lépés volt a gyermekkori elhízás visszaszorítása érdekében.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.