Piacon az őstermelők

Hosszú idők után újból benépesül csütörtökönként a magyaróvári piac, mely néhány hete a Szigetköz Szatyor őstermelőit fogadja.
Télen sem szünetel a Szigetköz Szatyor, a nyár elején alakult, a tudatos vásárlást népszerűsítő közösség. A Belvárosi Üzletkör kult-utcai programjával karöltve a közösség tömegeket vonzott a magyaróvári belvárosba. Az őstermelőket összefogó csoport a hideg elől néhány hétre az Árkád-udvarba költözött, míg most a sokáig elhagyatott óvári piacon szerezhetjük be a kívánt terményeket.

– Előre nem látható technikai okokból nem volt hosszú távon kivitelezhető az Árkád-udvarban való szatyornapok megrendezése. A városvezetés együttműködően felajánlotta a régi óvári piacként ismert területet új helyszínként bevásárlóközösségünk számára. Várunk mindenkit szeretettel továbbra is csütörtökönként délután 4 órától este 6-ig a Lajta partján – hangsúlyozta az ötletgazda, Balogh Zoltán.

Grósz Józsefné tíz éve foglalkozik az egészséges csírákkal, mely szerinte a reformtáplálkozás alapja. Háttérben a lionok gyűjtenek.

Legutóbbi csütörtökön magunk is kilátogattunk a Lajta-partra, ahol a vásárlás előtt több helyen kóstolhattunk is. Legyen az homoktövisből készült édesség, lekvár vagy szörp, kecske- vagy tehéntejből finomság, nem csalódtunk. A piacinál bensőségesebb, családiasabb hangulat uralkodott, és látszólag sok a visszatérő vendég, akit már ismerősként köszöntenek az őstermelők. Az egyik ilyen dr. Thiesz József is, aki minden héten kilátogat a szatyrosokhoz, és mint mondta, örül ennek a kezdeményezésnek.

Múlt héten csatlakoztak a Szigetköz Szatyorhoz a mosonmagyaróvári lionok is, akik egészséges pástétomokat kínáltak adományokért az arra járóknak. Deé Rita egyesületi elnök szerint igény esetén hagyományt teremtenének ebből az akcióból, melynek bevételéből rászoruló családokat támogatnak az ünnepekre.

Rendelés interneten
A szatyorközösség abban is más, mint a piac, hogy itt előre rendelhetünk a helyszínen és a
ehseguzo.hu webáruházon keresztül. Balogh Zoltán szerint folyamatos fejlesztés alatt áll az elkészült saját weboldaluk, ahol szélesebb körű információkat szeretnének megosztani azokkal, akik egészségesebb életvitelt folytatnának.

Forrás: Mészely Réka – Kisalföld Napilap – 2014.12.09.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.