Szigetközi Szatyor Vásár – annyira sikeres, hogy már a harmadikat tervezik Ásványrárón

Több mint félszáz termelő és kézműves hozta el portékáját a napokban másodszor megszervezett ásványrárói Szigetközi Szatyor Vásárba, ahol ezúttal flashmob keretében hívták fel a figyelmet a hulladékmentes vásárlásra.

Ásványrárón márciusban szervezték meg az 1. Szigetközi Szatyor Vásárt. Első alkalommal közel félszáz termelő és kézműves termékei között válogathattak a vásárlók. Látva az akkori program sikerét, izgatottan indultunk a második vásárba, melyet a napokban tartottak.

– A Szigetközi Szatyor Alapítvány régi terve vált valóra a “Vasárnap vásárnap!” megrendezésével. Az elmúlt évben kezdtük el nagyvásárunk programtervének összeállítását. Az ásványrárói helyszín kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a vidék is szerepet kapjon – emelte ki már az első vásár idején Balogh Zoltán, a vásár egyik ötletgazdája. A Mayer testvérek, Éva és Attila egy falusi éttermet és hozzá tartozó családi kikapcsolódási helyszínt álmodtak meg Miklós Ádám és Luka Gábor séfekkel a Szigetköz szívében, mely A Major nevet kapta.

Az étteremhez tartozó több mint egyhektáros területen kapott helyet a vásár. A márciusi nyitóprogram népszerűségén felbuzdulva a második eseményre már több mint ötven vásáros hozta el portékáját. Sajtok, húsok, szörp, lekvár, tészták, szezonális zöldség és gyümölcs, méz, savanyúság, sütemény között válogathattunk. Keramikus, fazekas, bőrdíszműves, ruha- és babakészítő is bemutatta alkotásait. Több mint ötven kézműves és termelő hozta el termékeit az ásványrárói vásárba.

A nap eseményeit számos családi és szórakoztató programmal (például jópofa fajátékokkal), élő zenével tették színesebbé. Mayer Éva arról beszélt, hogy a továbbiakban bemutatkozási lehetőséget szeretnének biztosítani a hagyományőrző csoportoknak. Így várják a zenekarok, néptánccsoportok jelentkezését, akik szívesen lépnének fel a vásár közönsége előtt. Ugyanakkor a környezettudatosságot is szem előtt tartják. Ezúttal Tóth Andi és a Jön Alapítvány országos flashmob akciójához csatlakozva a hulladékmentes vásárlást kívánták szorgalmazni, mely csak egy kis odafigyelés és szervezés kérdése.

– Célunk az volt, hogy felhívjuk a vásárlók és az árusok figyelmét arra, hogy csomagolás nélkül is lehet vásárolni és műanyag nélkül is van élet. Arra kértük előzetesen az érdeklődőket, hogy öltsenek magukra zöld felsőt. Továbbá, hogy hozzanak magukkal dobozt, kosarat, textilszatyrot, és ne kérjenek zacskót vásárláskor – számolt be Balogh Zoltán, aki maga is textiltáskákkal, dobozokkal indul bevásárolni. Mi már most várjuk a következő vásárt, melyet június 16-án tartanak meg. Szeptemberig minden hónapban lesz alkalmunk találkozni kedvenc termelőinkkel, kézműveseinkkel.

(forrás, Mészely Réka)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.