Kolbász, méz és lekvár a Szatyorban

Az induláshoz képest kétszer annyi őstermelő kínálja hétről hétre portékáit a Magyar utcán a Szigetközi Szatyor közösség keretében, mely a nagy sikerre való tekintettel a hideg időszakban sem szünetel.

Szigetközi Szatyor névvel a tudatos vásárlást népszerűsítő közösség indult a nyár elején. Az ötletadó Balogh Zoltán sem gondolta talán, hogy a helyi termelőket és vásárlókat összekötő kezdeményezés ilyen nagy sikert arat. Ugyanis minden csütörtökön a Belvárosi Üzletkör kult-utcai programjával karöltve a Szatyor-közösség tömegeket vonzott a magyaróvári belvárosba.

– A Szigetközi Szatyor hozta a várakozásokat, sőt! Örülök, hogy össze tudunk dolgozni a Belvárosi Üzletkörrel, és egymást erősítette a két szerveződés. A kultúra és a helyi őstermelők, kézművesek termékei kiegészítették egymást. Gyorsan megismerték a vásárlók a
kezdeményezést, szívesen jönnek közénk – hangsúlyozta Balogh Zoltán.

Az ötletadó elmondta, az indulásuk óta ma már egy kis csapat fogja össze a Szigetközi Szatyor körüli teendőket. Míg első körben tíz termelőt kerestek meg, hogy csatlakozzanak, időközben ez huszonötre duzzadt. Továbbra is folyamatosan várják a további jelentkezőket. Kóstolni, receptet ellesni is lehet a vásárlás mellett a Szigetközi Szatyor őstermelőinél.

– A kínálat folyamatosan bővül vagy éppen változik, a friss, szezonális zöldség-gyümölcs beérésével. Fontos, hogy csak őstermelőket fogadunk be, akik a saját maguk által termelt vagy feldolgozott terményeket kínálják, viszonteladókat nem. Bővülni szeretnénk kézművestermékekkel is. Olyanok is jelentkezhetnek, akik csak egy-két terméket hoznának és pár alkalomra jönnének el közénk – sorolta a fiatalember, aki szerint e közösség lényege, hogy itt közvetlenül találkozhat a termelő és a vásárló. Fontos a személyes kapcsolat, a bizalom, és egy-egy termékről a visszajelzés. Egyébként az őstermelők arra is nyitottak, hogy egyéni igények alapján készítsenek el egy-egy finomságot.

Az ehseguzo.hu honlapon hétfőn és kedden rendelhetjük meg a Szigetközben termesztett és előállított termékeket. A szatyrunkat pedig a hideg időszakban csütörtökönként délután 4 és este 6 óra között tudjuk azokkal megtölteni. Újdonság az elmúlt héttől, hogy az árusok az Árkád-udvarba költöztek, és itt találjuk meg majd őket várhatóan a tél folyamán is. Balogh Zoltán szerint az idősebbekre vagy azokra gondolva, akiknek nincs internetkapcsolatuk, helyben is le lehet adni a következő hétre a rendelést.

– Még nagyon sok tervünk van a közösséggel. Így például a honlapunkon szélesítenénk a tudatos vásárlás lehetőségét egyéb ajánlott termékekkel, amelyeket esetleg a Szigetközben nem állítanak elő. További ötlet, hogy fiataloknak, családi házban élőknek gyűjtenénk ötleteket, hogyan fogjanak egy konyhakert kialakításába vagy éppen arról gyűjtenénk tippeket, hogy a lakótelepi erkélyen mit termeszthetünk meg magunk – tette hozzá a mára sikeres közösség megálmodója.

Forrás: Mészely Réka – Kisalföld Napilap – 2014.10.07.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.